söndag 1 juni 2008

Utö bland andra öar

Enligt SCB finns det 221 800 öar i Sveriges hav, insjöar och vattendrag. De utgör 2,6 procent av Sveriges landareal. Deras sammanlagda strandlängd är 60 800 km dvs 1,5 Global Circumnavigation.

En av dem är Utö i Stockholms skärgård. Där har man brutit malm i hundratals år, men idag används ön främst som konferens- och lekplats. Under helgen var jag där med jobbet och som vanligt blev det mer lek än konferens då femtiotalet vuxna människor bytte familjen mot kollegorna under ett dygn. Hur som helst, mellan sumobrottningen och fördrinken på balkongen med denna utsikt satt vi och pratade lite om öar.

De är främst praktiska när man vill lägga till någonstans, men det finns fler fördelar med öarna. Är det inte något speciellt med öar, mer än att de är omgivna av vatten? Det är en sällsam känsla att gå omkring på moder jord mitt ute på havet. En begränsad landmassa känns hanterbar på något sätt. Öar går att circumnavigera. Avskildheten ger öar särpräglad flora, fauna, befolkning och kultur. Jag känner ett ungt och vackert par som inte har sex på öar, hur konstigt det än kan låta.

Inga kommentarer: