lördag 14 juni 2008

Vilket flyt!

För första gången sedan bloggandet påbörjades har jag idag nöjet att uppdatera kartan här till höger. Birka har nämligen förflyttats ett par kabellängder norrut och ett par meter neråt, från land till hav. Det gick bra, mycket tack vare Johan som rutinerat backade traktorn med det tunga släpet ner till lyftkranen, där Max stod och finlirade med spakarna. Johan är båtens förre ägare och en trevlig prick som jag redan lärt mig mycket av. Max är Johans kompis som byter båt oftare än de flesta och alltså även är duktigare än de flesta på att manövrera båtar i lyftkran.

Som tur var låg masten på Öland, vilket gjorde att vi tvingades ta en liten tur med båten över Kalmarsund. Motorn startade direkt och spann som en förnöjd skeppskatt hela vägen. Jag gillar öar, och Öland är en av favoriterna. Där kan man dricka jordkyld öl eller besöka Stephan Lundhs vackra bostad Högby Fyr. Men idag nöjde vi oss med att masta på, ta en kanelbulle och sedan motorsegla tillbaka till fastlandet.


En ny offeranod sattes på propelleraxeln. Här kan du läsa vad den är till för. En trebladig propeller som denna ger bättre grepp i vattnet jämfört med en tvåbladig, eftersom någon del av propellern alltid sticker ut bakom kölen. Trade off:en är att den bromsar mer vid segling.


Ser nästan ut som Yemens flagga men är Birkas vattenlinje.


Ekipaget börjar rulla.


Notera höger bakhjul.


Vad är likheten mellan en matros och en båt?


Båten dinglar ur bild.


Ta-daa!


På kurs mot Färjestaden på Öland.


Sen tog batteriet i mobilen slut.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Äntligen! Grattis! Hurra, hurra, hurra, hurra!!

Kapten H sa...

Måste du alltid vara så negativ, Jos?