lördag 9 augusti 2008

Hemsegling

Så har den första resan med Birka genomförts. Det blev en händelserik och omväxlande seglats som är svår att sammanfatta, men det är värt ett försök:


  1. Det började på bästa sätt. Jag lyckades felsöka och åtgärda motorhaveriet jag skrev om tidigare. Kabeln mellan starnyckelkontakten och startmotorn hade lossnat, så jag tryckte dit den igen. Efter denna bravad åkte vi till köpcenter Giraffen och provianterade. På Ica Maxi fyndade jag ett par marinblå shorts för 99 kronor och en matchande sjömannamässig keps för 69 kronor.
  2. De första två dagarna kryssade vi genom Kalmarsund via Mörbylånga till Kristianopel. Vid tillägningen i Kristianopel gick backslaget i två delar och propelleraxeln lossnade från motorn, just då jag skulle bromsa vår framfart mot kajkanten. Tur i oturen var att det hängde ett mjukt däck på kajkanten, men motgången kändes ganska hård ändå.
  3. Efter ett rådslag med besättningen fortsatte vi resan dagen därpå. Propelleraxeln surrades, seglen hissades och vi satte kurs mot Åhus. Alltså missade vi Blekinges omtalade skärgård. Istället fick vi en tropisk natt på öppet hav med undanvind och stjärnklar himmel, vilket inte var så dumt det heller.
  4. I Åhus åt vi glass och badade i fyra dagar medan Gösta på marinan hade ledigt och slutligen satte dit ett nytt backslag. Hälften av besättningen mönstrade av och Jungman C mönstrade på.
  5. Efter en grundstötning i Kivik och en pizza i Simrishamn anlöpte vi med hissad gästflagg gemytliga Allinge på Bornholm. Där drack vi øl och gick en promenad.
  6. Nästa etapp blev en prövning för Birka och hennes besättning. Efter en tolvtimmars kryss i kuling över Bornholmsgattet var det skönt att få vila ut i Ystad några dygn medan kulingen som blev till storm blåste förbi.
  7. Sen fortsatte resan via Abbekås, Falsterbokanalen och rajtantajtan på Badhytten i Skanör till mitt nya hem i Limhamn.

Det blev en härlig seglats, som verkligen gav mersmak. Jag vill tacka jungmän och ruffhäxor, navigatörer och hoppilandcallar, badstegsstropptillverkare och meteorologer, spexare och fotografer, familj och vänner, gastar, gäster och Gösta för att ni möjliggjorde och förgyllde denna övning inför det stora äventyret!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Låter kanon ju! Men du, sist jag kollade på shortsen var de väl beige. Eller?

Kapten H sa...

Nej, khaki! Jag har ett par marinblå för sommarseglatser och ett par khaki för djungelexpeditioner.