måndag 27 oktober 2008

Regn

På en del segelbåtar står masten på rufftaket, på andra går de hela vägen ner till kölsvinet. Meningarna går isär kring vad som egentligen är bäst. En nackdel med att ha genomgående mast i Göteborg är att regn rinner in genom mastens likskena och ner i hålet som masten står i. Lite då och då tar jag fram en svamp och suger upp ungefär en liter vatten därur.

I helgen regnade det dock ovanligt mycket, och det blev blötare än vanligt även inombords. Under kylskåpet hade en pöl bildats. Kanske en halv liter vatten. Jag kan inte förstå hur det hamnat där. Borde man kanske borra ett hål, så att vattnet rinner ner i kölsvinet istället? Risken finns att det blir ännu blötare om man börjar borra under vattenlinjen.

Även ovanför köket började det droppa litegrann. Två av de genomgående skruvarna som håller fast grabblisten på insidan är lösa. I väntan på bättre väder tätade jag med lite silvertejp.

Det ska bli skönt att segla till varmare och soligare breddgrader. Men inför en så lång seglats är det bra att hitta och täta alla ställen där det kan komma in vatten. Och för det kan jag inte tänka mig en bättre plats och tid än här och nu, i Göteborg på hösten.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, det är aptrisst när det läcker i båten. Genomgående mast ger ju mer stabilitet och styvare båt. Men som sagt så kan det vara lite svårare att hålla tätt. Jag hade ett läckage som jag inte kunnde lokalisera utan att plocka ner undertaket först. Det visade sig att ena fästet till mantåsstöttan släppte igenom vatten. Så det blev till att skruva loss och sikaflexa den på plats igen. Nu är allt snustorrt förutom kondensen. När bär det iväg till värmen då?

Anonym sa...

Tja,

hade samma problem med mina rutor förra året, Abdul läckte som ett såll! Men lyckades täta till det med Sika, kanske inte helt hundra i ditt fall. Annars funkar det alltid med silvertejp i olika omgångar. Kolla annars in den här sidan för få lite inspiration, dock kanske lite väl "räjsig" för dig.... http://www.sailinganarchy.com/index_page1.php

Ha det gott!

Kapten P

Kapten H sa...

Adam, din blogg inspirerade mig till att äntligen skaffa träningskort. Eftersom jag ändå ger mig ut för att duscha varje morgon kan jag ju lika gärna kombinera det med ett pass body pump eller spinning, vilket jag numera gör. Det är bra att arbeta upp en grundkondition inför allt stillasittande ute på oceanerna! Mantågsstöttorna verkar vara en vanlig orsak till läckage, ja. Under vår långa bidevind från Malmö senast noterade jag en läcka där med. Jag sticker så fort jag kan, måste bara täta båten ordentligt först, samt kitta den med en massa prylar. Målet är att komma iväg 2010. Än så länge känns det realistiskt, tycker en tidsoptimist som jag iallafall.

Kapten H sa...

P: Abdul är ett väldigt fint båtnamn, finns det någon historia bakom det? Jag har varit inne på sailing anarchy tidigare, mycket rolig läsning där. Framför allt har jag lurkat en del på forumet, som nu även innehåller cruising anarchy. För oss lite långsammare kamrater.