tisdag 15 september 2009

Vinterförvaring

Äldre plastbåtar drabbas förr eller senare av böldpest, som orsakas av att vatten tränger in i skrovet. De första symptomen är små bubblor i gelcoaten vid vattenlinjen. Tillslut delaminerar hela skrovet. För att förebygga detta ska jag måla hela botten med epoxi till våren. En sådan behandling görs lämpligast då båten är absolut torr. Därför ska Birka upp på land redan nu i månadsskiftet, så att hon kan torka ut ordentligt under vintern. Jag hoppas att åtta månader är tillräckligt.

Vinterplatsen blir utomhus på Tånguddens marina. 4700 kronor kostar den. Om någon sitter på en bättre begagnad presenning, så är jag intresserad.

Det känns varken särskilt romantiskt eller praktiskt genomförbart att bo i båten då den står på land. Jag behöver alltså någonstans att övervintra. För att budgeten ska hålla har jag inte råd att betala mer än max 2000 kr i månaden. Om någon vill ha sällskap där hemma i garderoben, så är jag intresserad.

Hittills har jag nämligen inte hittat något. Sista utvägen blir att ro ihop någon form av halvpensionlösning hemma hos mor och far. Men innan vi går så långt ska jag försöka en sista grej. Idag registrerade jag mig på Spray Date (sök på Kapten H) i syfte att hitta någon med för stor lägenhet och för lite spänning i vardagen.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag känner en kille som har en kompis som har en stor tunna som du kan få bo i...

Kapten H sa...

Jag kanske glider förbi honom då.

Kapten Lalle sa...

Gratulerar till platsen på Tångudden. Har legat där i många år tills jag i år flyttade till Torslanda och nu ligger i Lagunen. På Tångudden är det många som även vintertid pysslar med sina båtar och "hamngubbarna" har många ideer och synpunkter, så där är man aldrig ensam.
Perfekt med tillbehörsaffären/"boa" där Ros-Marie och Ulf är mycket kunniga och faktiskt billigast i stan på det mesta!
Det finns några långseglare som hänger där, så du kan nog få mycket tipr och trix.

Lycka till!

/Lars
wonitopa.blogspot.com

Anonym sa...

"Äldre herrar drabbas förr eller senare av böldpest, som orsakas av att virus tränger in i skrovet."

Kapten H sa...

Lars, kul att höra. Jag har precis fått dit Birka nu och det kommer bli en händelserik vinter, så det låter perfekt.

Så du seglar Havsfidra? Coolt! Jag hade helt missat din blogg. Lägger upp en länk så kanske fler hittar dit.

Jonatan sa...

Tänk på att det tar en jädra tid att slippa ner all färg innan du expoximålar. Börja tidigt så slipper du göra alla 50 timmar på en gång. Båten blir torr snabbare då också