söndag 11 oktober 2009

Terra firma


Båten står på land. Förra vinterns tjocka istäcke vid Lilla Bommen har lämnat tydliga spår längs vattenlinjen. I övrigt är ärren efter två säsongers segling bland grynnor och skär inte så farliga.

Några skrubbsår under kölen, som blir enkla att åtgärda. Något värre är det med rodret. Det nedersta "gångjärnet" lossnade helt på det mycket lömska grundet Plankorna mellan Saltholmen och Asperö. Det finns totalt fyra gångjärn, så man skulle kunna säga att rodret nu hänger på trekvart.


Så det blir till att sätta dit ett nytt, och reparera med lite glasfiber längst bak där på kölen. Det känns ganska bra ändå. Rodret är en av de viktigaste komponenterna i systemet Birka och jag har alltid varit lite orolig för att det ska lossna. Nu, när man tangerat ett roderhaveri, är oron mindre. Nu vet jag hur hårt det faktiskt sitter. Sjöräddningens starka motorbåt gjorde några ordentliga ryck i akterlig riktning för att få loss oss från grundet.

Idag var jag på Biltema och köpte en presenning och refill till torrbollarna. Snart är Birka redo för en välförtjänt vintervila.

Inga kommentarer: