torsdag 12 november 2009

Global Information

Dagen har spenderats som vanligt - morgontidning, några timmar i telefon, outlook, spotify, facebook, msn, sms, några bloggar, forum och tidningar på nätet. Ute till havs finns inget av det där. Jag undrar om det kommer att bli skönt att slippa eller plågsamt att vara utan all information.

Det skulle dock kännas bra att åtminstone ha tillgång till väderprognoser där ute. Och jag tror att de där hemma skulle uppskatta ett livstecken då och då. Det vore fräckt att kunna visa var man är, på en hemsida eller liknande. Det finns, vad jag vet, två olika sätt att åstadkomma detta.

Den samlade långseglareliten verkar överens om att kortvågsradio är överlägset. Med en sådan går det att prata med andra seglare, skicka e-post och få in väderprognoser. Om man blir radioamatör. Och om man lägger tjugofem papp på utrustning, som man sedan ska montera ihop och få att fungera.

Alternativet är en satellittelefon. En sådan verkar enkel att hantera och går loss på ungefär tio lök. Fast då kostar det en och en halv dollar i minuten att prata och ladda ner data. Det går i 2,4 kb/s.

Båda alternativen är egentligen för dyra, vilket gör valet extra svårt. Oavsett så kommer det inte att bli någon spotify eller facebook. Men det kanske blir skönt att slippa.

4 kommentarer:

Kaptnuno sa...

Du behöver inte bli radio amatör för att använda dig av kortvågen.
Du kan ta LRC på ett vanligt folkuniversitet alternativ, köpa boken, läsa själv, ta kontakt med en examinator och tenta av det. I did it that way!! :-) Det tog mig mindre än en vecka att pluga och tenta av den.
Men du har rätt utrustning kostar kring en 25 när allt är installerat.
Jag tycker det fascinerande att ratta in SR utlands program när man är långt hemifrån.
Montering av allt är inte så krävande det finns bara några viktiga punkter för att allt ska funka rätt.
Om du använder mycket internet idag kommer du nog att forssätta med det. Till och med i visa ankarvikar
i västindien finns det en oskyddade trådlös nätverk.
Jag tyckte det var skönt att inte ha det hela tiden, men det var extra kul när man fick det igång.

Keep it warm,

Kaptnuno

The Lovgren Brothers sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
The Lovgren Brothers sa...

Ett tips Från Pripps när tristessen kommer för tätt inpå. Härligt med ett extra litet tips för att minska avfallsmängden på båten också

http://19.media.tumblr.com/tumblr_ksxvdiVCS51qzr7dro1_500.jpg

Kapten H sa...

OK det kanske inte är så krångligt ändå. Fortfarande skrämmer kostnaden dock. Jag ska testa först och se om jag lyckas ratta in väder på en vanlig världsradio med SSB-mottagning. Har läst på nåt forum att det ska gå att koppla ihop en sådan vanlig liten transistorradio med laptopen och få in väderfax den vägen. Om det funkar så skippar jag hela transciever-utrustningen.

Lövgren, vad är det där för moderniteter? Öl ska drickas ur flaska, efter att den blivit uppgrävd ur myllan.