lördag 26 april 2008

En lördag i Malmös hamnar och segelklubbar

I och runt Malmö finns flera fina småbåtshamnar som idag besöktes i hopp om att finna en bas inför avseglingen. Det blev en fin dag i solen men tyvärr inget definitivt besked om båtplats. Däremot fick vi en chans att andas havsluft, titta på vackra båtar och träffa några riktiga båtentusiaster som gav oss hopp om att det nog ska gå att få tag på en plats ändå, på ett eller annat sätt.

Klagshamns hamn är belägen en bit söder om Malmö längst ut på Klagshamnsudden. Läget är inte idealt, men atmosfären kändes rätt. Utanför klubbstugan förbereddes kvällens grillning och båtklubbens representanter var ivriga att förklara hur det fungerar att ha båt där. Det är en andelshamn vilket innebär att medlemmarna köper sin båtplats och alltså en del i hamnen. Några platser har sjöbodar, eller "hoddor", som de benämns på skånemål. Möjligheten att hyra plats säsongsvis ska undersökas närmare med hamnföreningens kansli. Ett stockankare prydde klubbstugans entré:

Nästa stopp blev Limhamns småbåtshamn som ligger närmre Malmös centrum och är en betydligt större hamn med mer folk och kommers. Där avnjöts en lunch på Malmö Segelsällskaps soldäck vars utsikt avslöjade att det faktiskt finns tomma båtplatser i Limhamn:

Detta betyder dock inte att de är lediga, utan snarare att Malmöborna inte hunnit få sina båtar i vattnet så här tidigt på säsongen. Vissa kanske stannar på landbacken längre än andra:

Småbåtshamnens kontor var stängt, men efter lunchen träffade vi ordföranden i Limhamns Segelsällskap som tipsade om fiskehamnen. Även där var det liv och rörelse men för att få tillgång till några bryggmeter krävs nog en viss dos social engineering som det tyvärr inte fanns tid för idag.

Istället jäktade vi vidare till Lagunen, hemmahamn för de inte så mesiga killarna bakom Escape to Danger. Även där var kansliet stängt och i övrigt var det inte så mycket action så vi nöjde oss med att lämna en lapp i brevlådan och körde vidare.

Efter att ha passerat Zlatans anspråkslösa boning vid Ribersborg var vi framme i Västra Hamnen som ligger vid landmärket Turning Torso. Där slog vi oss i slang med en tillmötesgående och i djonkriggad stålbåt åretruntboende arborist som erbjöd sig att flytta sitt hem några meter akteröver eller kanske till och med segla till Gotland för att ge rum åt Birka. Vi sa att vi skulle höras igen.

På hemvägen passerades Dockan, Lommabuktens Seglarklubb och Bjärred. I Bjärred ska det enligt uppgift finnas en båtklubb, men någon hamn kunde vi inte hitta. Om någon kan bekräfta att det finns en småbåtshamn i Bjärred så mottages en vägbeskrivning dit tacksamt!

Inga kommentarer: