torsdag 4 september 2008

Compact Living


Efter sex veckor vågar jag mig nu på en första utvärdering av hur det är att bo ombord på en L28.

Den största skillnaden mellan att bo på en sådan här båt och i ett hus är utrymmet. Mitt förra hem var en etta på 42 kvadratmeter. Grovt uppskattat bor jag nu på 8,5 kvadrat. Men för att verkligen förstå hur svängrummet begränsats måste man räkna i tre dimensioner. Jag har gått från att lyxa runt i 147 kubikmeter till nuvarande ungefär tio.

Nästa stora skillnad är närheten till elementen. Havet är ständigt närvarande. Även inne i ruffen märks det direkt när en vindby kommer eller om det börjar regna. Ofta gungar det lite grann, knappt märkbart, men tillräckligt för att marken ska gunga när jag kommer i land. Sedan många år tillbaka har jag tinnitus, men sen jag flyttade ombord har jag inte besvärats av det alls. Antagligen för att det alltid är lite bakgrundsljud här i hamnen; vinande vind, fall som slår och vågor som kluckar.

Det jobbigaste med att bo i båt är det som generellt sett är jobbigt med att bo. Dvs att diska, tvätta och hålla ordning och reda.

En annan aspekt är att mitt boende numera blivit en ”grej”. Genom att bo i båten håller jag fokus på Projektet samtidigt som jag lär känna båten och sparar pengar. När jag berättar om min bostad möts jag av blandade reaktioner; oförståelse, misstänksamhet, beundran eller skratt. Det är helt klart en conversation starter, i vilket fall.

Mysfaktorn går verkligen inte av för hackor. Det känns som att jag bara gör korta avbrott från min ständigt pågående semester när jag hoppar i land med portföljen på morgnarna. Sammanfattningsvis tycker jag att båtboendets fördelar med råge överträffar dess nackdelar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det låter ju som en höjdare! När får man komma och hälsa på? Det är ju inte utan att man blir lite nyfiken på att beskåda skönheten irl.

/M

Kapten H sa...

Det är alltid trevligt att få besök och gäster ger även motivation till att städa, så du är välkommen! Förvarna per mail, telefon eller VHF!