tisdag 7 april 2009

Raz de Sein

Imorgon på Utsjöskepparn har jag i uppgift att berätta för de andra kursdeltagarna hur jag ska segla förbi Pointe du Raz, längst ut på spetsen av Finistère i Bretagne, mellan Engelska kanalen och Biscaya-bukten. Till min hjälp har jag Reeds Nautical Almanac och Cruising Association Handbook. Finistère betyder världens ände. Men kanske blir det här, inför Biscaya, som det kommer att kännas som att världsomseglingen verkligen börjar.

Passage av Raz de Sein
Sjökort: British Admiralty 798, 2351; F5252


Raz de Sein är sundet mellan Île de Sein och Pointe du Raz längst ut på Finistère i Bretagne, Frankrike. Öster om Île de Seine står en fyr Le Chat som markerar slutet på ett stort grundområde. På norra sidan av Île de Seine finns en referenshamn till standardhamnen Brest.

Tevennec-platån, 2,9 M NNE om Le Chat består av småöar, grynnor och områden med negativt djup som sträcker sig ungefär fem kabellängder åt alla håll runt fyren. Fyren är vit och står vid ett hus på en rejäl klippa som sticker upp ur vattnet.

Den nordostgående tidvattenströmmen börjar 5 timmar och 50 minuter före HW Brest och har en fart på 6,5 knop. Den sydvästgående ebben börjar 30 minuter efter HW Brest och har en fart på 5,5 knop. Slackt vatten är det 30 till 60 minuter efter HW Brest. Södergående båtar rekommenderas att göra passagen mitt i detta intervall, +/- 15 minuter.

Som regel kan man säga att passagen endast ska göras i slackt vatten, för att den ska bli så ”minst obekväm” som möjligt. Exakt tajming är helt avgörande. Bara en timme mer eller mindre kan ha stor påverkan på sjön. När det blåser friskt är inget annat att tänka på. Då vinden är stark och motriktad strömmen, ska man inte ens överväga att segla genom här.

Vi kommer norrifrån och håller utanför västmärket La Plate, som ligger strax väster om fyren La Vielle, en knapp sjömil utanför Pointe du Raz.

Nattetid är det enligt Reeds bäst att styra 180 grader mot La Vielle, passera nära väster om La Platte tills fyren Tevennec har bäring 328 grader och då gira till 148 grader.

Var noga med att korrigera för avdrift! Se till att tajmingen är rätt! Stationen på Point du Raz övervakar kanal 16 på VHF. Bon passage!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Kapten,

trevligt med inläggen som vanligt.

På andra sidan av Biscaya ligger även där ett Finisterre, men denna gång ett Spanskt, Cabo Finisterre.
Inget ont om din udde men jag misstänker att den spanska varianten är än mer efterlängtad då den förutom att vara en "vanlig udde" även markerar att om man kommit hit har man överlevt Biscaya.

Runt hörnet in strax bredvid Vigo (inte att rekommendera) ligger den pittoreska staden Baiona. Där kan man ankra i bukten under beskydd av en fästning och njuta av det spanska livet. Rekommenderas varmt.

/OL

Kapten H sa...

Tack för tipset! Att segla över Biscaya är alltså en Global Navigation då, från världens ände till en annan världens ände. Baiona låter väldigt trevligt.

Anonym sa...

Hej,

Är just nu på väg hem från seglats Karibien ToR. Ska segla förbi Raz De Sein i övermorgon! Andra gången men ändå nervöst! Baiona är guld, trevligare människor får man leta länge efter... Fin marina också! Segla inte över Bíscaya i över 12 m/s är min rekommendation, sjön är mycket jobbig då. Att vänta hör till långsegling. Lycka till

/ Anders (S/Y IKAROZ)