söndag 24 maj 2009

Alla sa vi skulle dö

Med ideala förutsättningar kan en nöjessegling runt jorden se ut så här. Då är det inte så mycket snack om saken. Med begränsad erfarenhet, minimal budget och tveksam båt, däremot, möts världsomseglaraspiranten av en massa invändningar. Alla sa vi skulle dö är titeln på den senaste boken jag läst, och vad de tre Umestudenterna Danjel, Kajsa och Jonatan hörde när de gav sig ut på världshaven i sin gamla Vega, Sally Blue.

Deras hemsida är första Google-träffen på ”Segla jorden runt” och var således på ett sätt starten även för Global Circumnavigation. Historien ingöt hopp. Det är möjligt att komma iväg – och överleva – utan helt ideala förutsättningar. Norrlänningarna tog sig hela vägen runt jorden på knappt två år, med en total budget på 110 000 kronor per person, i en 40 år gammal Vega utan toalett och med krånglande motor.

Boken, som jag fick i present av Jungman C, är berättelsen om detta stora äventyr. Den innehåller några spännande seglingsscener. En natt seglar de över ett vulkanutbrott. Vid ett annat tillfälle tätar de en läckande genomföring med en morot.

Den största behållningen för mig var dock de psykosociala aspekterna av långsegling under enkla förhållanden. På Sally Blue blev det lite kinkigt emellanåt, vilket de åtgärdade med dialogfrämjande teambuilding-övningar. Det visade sig att deras självbilder inte stämde överens med rollen de hade i gruppen, eller nåt åt det hållet.

Detta är någonting vi måste förbereda oss på inför vår egen segling. Till exempel är det viktigt med definierade ansvarsområden för varje besättningsmedlem. Man måste våga lita på varandra och acceptera sin roll som en del av helheten ombord. På Sally Blue upprättades det formella kontrakt om vad som gällde inför seglingen. Det är nog viktigt att alla ombord åtminstone har någorlunda matchande förväntningar på vad resan kommer att innebära – ekonomiskt, tidsmässigt och geografiskt.

Jag imponeras av det mod och den målmedvetenhet som besättningen på Sally Blue har uppvisat. Det är tydligt att resan inte bara var en dans på rosor. Jag hoppas att stämningen ombord på Birka kommer att kunna vara lika konstruktiv och trevlig, även då vi utsätts för prövningar. När allt kommer omkring ska vi ju faktiskt sitta i samma båt.


Ölsaldo: 2382 kr

Inga kommentarer: