måndag 21 december 2009

Tidiga och bra julklappar

Blott en gång har jag, trots dessa tider av ambitiös signalspaning, känt mig nödgad till retroaktiv självcensur här på bloggen. Så fort någon påpekade att harpuner är olagliga, tog jag bort inlägget och gömde vapnet noggrant bredvid en blå segelsäck på adressen jag är skriven. Alltså kommer inte ordningsmakten, trots eventuella röda blinkande lampor hos Försvarets Radioanstalt (shit, vad DDR det låter) kunna lägga sardin på fiskestämningen. Snart är vi ute på internationellt vatten, och då ska det skjutas hejvilt! Men hur ska vi kunna lyfta ombord den tunga fångsten?


Fram tills idag visste jag inte vad en gaff var för något, så jag kan ärligt neka till uppsåt om även detta sportfiskeredskap visar sig vara terroristklassat. Men, nu, efter en kort beskrivning från min goda vän, östkustlots och fiskemästare Cavallius, förstår jag. Först fångar man fisken på vanligt sätt (t ex harpun), sen stoppar man ner kroken (gaffen) hugger till i sidan, och drar upp fiskstackaren sista biten upp över fribordet. Tack för denna finfina julklapp! Jag ser fram emot att torka den ren från blod.


Inte nog med det. Idag hade vi julklappslek på jobbet också. Jag hade turen att få med mig en ficklampa och en pannlampa, båda av variant LED. De ska med ombord. Erfarenheterna hittills säger att man aldrig kan lita fullt ut på elsystemet i båten. Ljus känns som det viktigaste, om allt annat skulle braka ihop.

6 kommentarer:

Skrivbordskapten S sa...

Ficklampa är något för tanten, men kanske gott att ha när 'strömmen' går på Atlanten...

//Ohoj!

HenrikGbg sa...

Glöm inte VASELIN på alla kontakter så slipper du problem. Angående antennproblem så kan du kontakta mej så får vi prata igenom problemen, du behöver ju oxo VHF-antenner (pluralis) för säker kontakt. Visst har du behov av SSBradio med sändningsmöjligheter.
Vi hörs väl? PS, hur har det gått med akterpulpit, är det löst?

Kapten H sa...

Hej Stig, ja jättebra tips med vaselin överallt, det har jag anammat. Akterpulpiten har jag fortfarande inte gjort något åt, nej. Behöver fortfarande få ihop en ställning för vindrodret där bak.

Anonym sa...

Hejigen.
Har dufunderat klart på hur du vill ha fästet? Jag har varit vid båten ett flertal gånger under sommaren och tittat efter dej, men resultatet vet du ju.
Jag föreslår att du(vi) gör en mall och ritar upp de viktigaste måtten och har det som utgångspunkt, sen kan vi jobba vidare därifrån. Vad sägs om det förslaget?
GOTT NYTT ÅR.

Kapten H sa...

Det låter som en plan! Jag ska ta mig ner till båten och mäta. Har bilder på ett antal olika varianter av arrangemang som vi sedan kan titta på. Jag tror jag vet ungefär hur jag vill ha det, och diskuterar det gärna med dig. Slår dig en signal, kanske har du tid i nu i trettonhelgen?

HenrikGbg sa...

Hej igen, Mr Kaptain. hoppas helgen varit fin.
Jag är tillgänglig även i helgen, så ring du när du får tid. Jag har lite att diskutera även på andra områden, så räkna med att avsätta lite tid, hihi. Hoppas tempen kommer över nollan snart, det är väl mycket ni behöver göra innan sjösättningen, misstänker jag.
Hur är det med bordsgenomförningarna? behöver dom bytas? båten är ju gammal, och det blir i längden otrevligt med fontän ibland kojkläderna. Radio är ett ämne som jag är engagerad i, som du väl vet, och därtill hörande antenner och olika trafiksätt och frekvenser. Det kan vara bra att själv kunna tillverka t.ex. en VHF-antenn som fungerar och är okritisk, alltså INTE typ den som sxk förordar. Drivankare, är det på önskelistan? Ett måste, anser jag. Det finns mycket att prata om INNAN ni ger er iväg. Vi hörs. Stig.