onsdag 10 mars 2010

Ett päron till mast

Mycket av förberedelserna på båten nu innan vi sticker iväg handlar om säkerhetsåtgärder. Med en begränsad budget känns det rätt att lägga krutet på säkerhet, och låta annat komma i andra hand. Något av det viktigaste är riggen.

Idag fick jag besök av Mattias och Hampus från Riggarna, som inspekterade mast, båt och riggvajer. Till skillnad från mig själv är de ruggigt kompetenta när det kommer till sådana grejer.

Birkas mast är en gammal guldeloxerad Seldén med päronprofil. Bild här. Manualen är skriven på maskin. Så gammal är den. Före påmastning ska jag se över trissor, spridarinfästningar och övriga rostfria beslag. Men i det stora hela känner jag förtroende för den gamla trotjänaren.

Dock misstänker jag att stag och vant är lika gamla som masten, så de ska bytas ut till nya. Dessutom ska jag sätta på ett kutterstag. Dels för att det inte funkar att kryssa med rullgenuan i hårdvind, dels som extra säkerhet. Tanken är att det ska fästas ganska högt i masten, för att om möjligt slippa backstagning.

Efter förstärkning av skottet till ankarboxen sätter jag ett röstjärn där. En till fallbox, ett fockfall, ett spinnakerfall, maststeg, röd topp, LED-lanterna och tätning ovanför rufftaket. Och så ska jag fixa så att VHF-antennkabeln inte klonkar runt där inne också. Sen är det klart.

4 kommentarer:

Alma sa...

Alla dessa facktermer, så obegripliga och så betryggande! Finns ingen segelbåt jag just nu hellre skulle sätta mig i för att korsa Atlanten, din besättning kan gunga tryggt på vågorna vad det låter som. En bra kaptensegenskap det där, kanske den bästa. Näst skepparkrans.

Stern sa...

Du Bendrick,
medge att du var nöjd när du satte punkt för detta blogginlägg :)
Sällan har jag, i likhet med föregående talare, blivit så brädad av kluriga facktermer.

EL sa...

Hench,
Hampus på riggarna gick även igenom riggen på Victory Too, lite annorlunda kanske men dom är mycket kompetenta och noggranna i sitt arbete. Tycker det låter mycket bra med ett kutterstag, inte bara för att kryssa med i hård vind utan även för att spira ut dubbla försegel över atlanten.
Snart är tiden kommen för att ta av kapellet och låta båten njuta av vårsolen efter den långa vintern. Vi är ju båtgrannar på land så vi får försöka planera så vi kör båtfixarhelg samtidigt, så vi kan dricka kaffe och kanske avnjuta en första vårsolsöl i sittbrunnen.

Kapten H sa...

Alma och Stern, då förstår ni hur jag kände mig när Hampus och Mattias började snacka lösningar - i siffor och bokstavskombinationer!

EL, självklart ska vi fixa båt och öl i vårsolen. Känns som en lågoddsare att jag kommer vara där nere any given weekend den närmsta tiden.