onsdag 7 april 2010

Påskpyssel


På skärtorsdagen införskaffades en oscillerande slipmaskin av märket ”Fix It” för 199 kronor. Under långfredagen och påskafton hjälpte Kerstin till att slipa botten. Vi använde 120-papper. I höstas skrapade vi bort bottenfärgen för hand. Nu ser man gelcoaten och bara ett tunt lager primer på vissa ställen. Det som återstår nu är att spackla igen några hål och ojämnheter och därefter kleta på ordentligt med epoxi över hela botten.

Kerstin och Fix It gjorde ett bra jobb. Kicki, som ska med och segla i Stilla Havet, räknade kvickt ut att Birkas undervattensyta är 30 kvadratmeter stor. Hon hjälpte även till att mäta masten. Det kommer att behövas femton stycken maststeg för att kunna klättra hela vägen upp till toppen. Hennes nästa uppdrag blir att sy nya gardiner och en ny toalettdörr.

Stig kom förbi och vi provhängde fästena för vindrodret. Det är mycket roligare att se en ställning av rostfritt ta form, än att slipa botten. På Stigs inrådan har jag kontaktat Windpilot i Tyskland för att se om de har reservdelar till rodret. Modellen slutade tillverkas i mitten av 80-talet. Jag hoppas de har några extra kugghjul på lager.

8 kommentarer:

Kaptnuno sa...

Snart dags!
Kul med lite vårrustning.
Ska själv ta upp Siska i nästa månad, min L28, skrapa, slipa och måla på tre dagar och sen i havet igen.
Hon har guppat fint i vattnet hela vinter.
En liten konstruktion som ni måste göra är en Bombroms. Kolla min lilla video på youtube,

http://www.youtube.com/watch?v=5kjtdYXxWEE

Tycker det är spännande att följa era utveckling.

The Lovgren Brothers sa...

Oj, är kugghjulet gjort i marmor. Fint!

Alma sa...

När kommer en ungefärlig resplan för oss suktande själar som brottas med sysselsättningsfrågor och ponerar över möjligheten att möta en Birka någonstans ute i världen?

Stern sa...

det går säkert att ordna med ett nytt kugghjul ska du se.. i värsta fall får du låta tillverka ett nytt.. jag kan se om jag har nån bra kontakt som kan ordna det..
/P

Anonym sa...

Kommer följa Er via bloggen på Er spännande seglats!

Kapten H sa...

Tack för alla trevliga kommentarer!!!

Kaptnuno, din bombroms verkar riktigt smart, framför allt för att hålla bommen still i lätt vind, tänker jag. Men är den tillräckligt för en slänggipp? Antar att man kan hitta sådana där "klätteråttor" i specialiserade sportbutiker..?

Lovgren Bros, det är det som är grejen. Så ska inte plast se ut.

Alma, Här har du en ungefärlig plan:
http://globalcircumnavigation.blogspot.com/2009/11/rutt.html
Ska göra ett inlägg nu som handlar lite mer om det där.

Stern:
Skitbra om du kan kolla upp nåt åt detta hållet:

Material: Delrin-plast eller mässing
Innerdiameter 120 mm
Ytterdiameter 132 mm
Diameter axelhål: 25 mm
Tjocklek 15 mm
Antal kuggar: 51 st
Tre st 6 mm hål för bultar i det ena kugghjulet.

Erica, kul! Mycket nöje!

Kaptnuno sa...

Jo då! Den bromsar effektivt en slänggipp, i starka vindar kommer bomen att flytta på sig långsamt. Den är billigt att göra och en bra säkerhets utrustning.
Man reglerar själv hur hårt den ska hålla genom att spänna den mer eller mindre, men det måste ledas till en vinsch så att den kan bli ordentligt spänd när det är hårda vindar.

Kaptnuno sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.