onsdag 15 oktober 2008

TV

En gång i tiden slängde jag ut en TV från Jungman C:s balkong på tredje våningen. Vi pluggade i Lund och det var en tidig söndagsmorgon, som gjord för att leka rockstar. Det smäller väldigt häftigt när en tjock-TV imploderar. Då var det bara ett oskyldigt bus, men nu i efterhand har jag insett symbolvärdet i handlingen.

I veckan har jag bott i ett stort och fint hotellrum med badkar, golvvärme och full ståhöjd. Sängen var lika bred som den var lång. Allting var tyst, varmt, stilla, stort och torrt. Jämfört med min båt var det väldigt bekvämt.

Jag låg på sängen och försökte titta lite på TV, men gav snart upp, och bestämde mig för att inte köpa en TV till båten, vilket jag tidigare funderat på att göra. Det är alltid samma skit på TV, till och med nyheterna går igen. TV är förrädiskt. Jag tror att under en typisk TV-kväll ägnar man mer tid framför reklam än riktiga program. När man zappar är det oftast reklam på de andra kanalerna. Om det inte är reklam så hamnar man framför något hjärndött smygreklamfinansierat inredningsprogram, och zappar vidare. Till reklamen. Förutom SVT är även själva programmen inget annat än marknadskanaler. Det är ingen som vill säga någonting i sitt program. Enda syftet är att attrahera en publik som även kommer att titta på reklamavbrotten.

Nej, jag vill inte bli förförd på det sättet. Imorgon går jag till Stadsbiblioteket och kvitterar ut ett nytt lånekort istället. Jag har börjat spåna på en uppvärmningskryssning till sommaren och behöver lära mig hur radar och tidvatten fungerar. Pengarna för TV:n kan jag istället lägga på en radarskärm som jag kan titta på om andan skulle falla på.

Men, ibland kan man faktiskt ha turen att pricka in ett sevärt TV-program. Jag missade Ensamseglaren när den gick, men såg den på YouTube häromdagen. Det är en smärtsamt bra parodi på sådana som mig själv, antar jag. Det känns som att mitt ställningstagande mot TV-tittande för mig ännu närmre den bittre och samhällsfrånvände Jan Linette. Vi får hoppas att Global Circumnavigation slutar bättre än Ensamseglaren.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jungman C fick efter en tid tag på en ny TV, men den tittar han på riktigt aldrig på. Dessutom står den för långt bort i hans stora bekväma rum för att han ska se vad som händer. Ett klokt och bra ställningstagande, tycker han alltså!

Anonym sa...

Detta medan Gasten J känner en stor sten lyftas från sitt bröst. Är alltså ansvaret för den där TV:n nu, en gång för alla, officiellt lagt på Kapten H?

Vidare tycker jag nog att det finns en skillnad mellan ensamseglaren (som jag tror aldrig sänts på TV utan bara på Spermaharen på Internet) och GCn redan i motiven till seglasten. Eller?

Anonym sa...

Bitter är du, så bitter att innandömet i din lilla båt kommer att frysa till is innan du kommer iväg på din "segling". Bara för att du inte tycker om Bonde söker fru innebär det inte att det är fel att titta på sådana program!? Hoppas det tar slut på böcker i biblioteken.

Kapten H sa...

Tack för propsen, C! Men om alla gjorde som du och jag vore väl du arbetslös, jungman?

Kapten H sa...

Gast J: Se där, inte ens mitt exempel på bra TV var bra TV! Nuförtiden går det ju att se vadsomhelst på Internet. Ibland tittar jag faktiskt på Play Rapport måste jag erkänna. Nej, du kan inte andas ut. Du hetsade mig till att kasta ut den, plus att du nuddade den sist! Du har rätt ang motiven för seglatsen. Tror jag.

Kapten H sa...

Bitter anonym: Jo, det är fel att titta på Bonde söker fru. Hoppas din "TV" brinner upp.

Anonym sa...

Två flugor i en smäll!! Om du nu ska ha en radarskärm att kolla på, så går det idag att få en som med hjälp av en liten låda går att få in tv kanaler på. Föreslår dock att du först skaffar dig en rejäl radarreflektor så att andra med radar kan se dig ordentligt. Innan du lägger pengar på något som drar ström.

Kapten H sa...

Tack för varningen EL, jag ska akta mig för en radarskärm med TV. Radarreflektor ska givetvis hängas upp mellan akterstagen.