måndag 5 maj 2008

Varm öl är kallare än god

Kall öl är gott och något som i alla fall jag associerar till sommar, sol och salta bad. Har du sett den där ölreklamen med brunbrända killar som hissar upp en back öl ur vattnet till de törstiga badbrudarnas förtjusning? Visst ser det läckert ut och den marina känslan är tilltalande, men riktigt god öl är faktiskt jordkyld öl. Något besvärligare, men väl värt mödan. Det fick vi ett bevis på under helgen då Valborg traditionsenligt sköljdes ner med öl ur en lagom djup grop:

Detta är en lyx som vi inte kommer att kunna njuta av ute till havs. Ölkylningen kan rentav bli ett problem. Kylskåpskall öl är inte alls samma sak och på tropiska latituder är havsvattnet för varmt även på stora djup. En metod som jag ännu inte testat men som sägs fungera är följande:
  1. Vira in ölflaskan i vattenabsorberande ljus textil.
  2. Hissa upp ölen i masttoppen där det blåser friskt.
  3. Vänta ett slag.
  4. Hala ölen som nu ska vara kall och redo för servering.
Det ska bli kul att se om detta verkligen fungerar. Någon som vet? Finns det fler sätt att kyla öl på?

5 kommentarer:

Unknown sa...

En metod som jag ännu inte testat men som sägs fungera är följande:

1. Vira in ölflaskan i vattenabsorberande ljus textil.
2. Hissa upp ölen i masttoppen där det blåser friskt.
3. Vänta ett slag.
4. Hala ölen som nu ska vara kall och redo för servering.

Det ska bli kul att se om detta verkligen fungerar.

I mina ögon låter det som ett bra sätt att öldränka sin båt i atlantdyningen... I de flesta tropiska länderna är det billigt att köpa is...

Kapten H sa...

Per! Att jag inte tänkt på detta. Tack för tipset, det är så självklart när du säger det. Men jag ska ändå prova mastkylningen bara för att se om det funkar.

Therése sa...

Om du seglar jorden runt uppifrån och ner i stlället, eller lite diagonalt, så kommer du kunna ha välkyld öl bitvis under resan.
I övrigt så föredrar jag kylkyld öl, jordkyld blir alldeles för kall.
Skepp O'hoj!

Kapten H sa...

Therese: Bra tips! Det här med att segla jorden runt åt det "vertikala" hållet skulle helt klart vara ett spännande projekt. Det skulle tom i princip vara möjligt nu när klimatförändringen har tinat upp nordvästpassagen norr om Kanada.

Det är mycket viktigt med rätt djup på gropen för att få rätt temperatur på ölen. Även jordmån och årstid har viss betydelse.

OCCY sa...

Jag ligger lite efter i kommenterandet märker jag men kan dock inte låta bli. Metoden beskriven fungerar då avdunstningen av vatten från textilen(liten parentes; av egen erfarenhet fungerar även toa- eller hushållspapper) av vind eller sol kräver energi vilken tas från ölen: Den blir kall. Samma känsla kan upplevas på kroppen om man stiger ur badet och det är riktigt varmt i luften. Myggtuttar trots 40 grader varmt. Dock vill jag varna för att om det gungar kan glasflaskor lätt gå sönder mot masten. En rekomendation som kan plussa på sjömanamässigheten är att användasig av en engelsk sjösäcksknop vid kylning av flaskor. Ska gå att kyla upp till 8 flaskor med en och samma knop...