onsdag 8 oktober 2008

Äta bör man

I går hälsade jag på mor och far och åt middag. Mor uttryckte sin oro över mig i allmänhet och mitt matintag i synnerhet. Eftersom hon inte lyssnar på vad jag säger, försöker jag istället med bildbevis.

Köket är ett Electrolux Origo 3000 som eldas med sprit. Det är kardanupphängt, vilket möjliggör matlagning även under gång. Genialiskt enkel konstruktion. Enda nackdelen är att kokkärlen blir sotiga på undersidan, men det går att leva med. Idag tog jag vad jag hade och gjorde en variant av pasta rosso:

Vitlök
Gul lök
Körsbärstomater på burk
En nypa socker
Fullkornsspaghetti
Olivolja
Parmesanost
Svartpeppar
Alligatorpäron

Det blev riktigt gott. Förutom den extra tillpiffningen alligatorpäronet är det mycket hållbara råvaror. Löken har hållit sig ända sedan Pimp my Boat: Part 1. Denna enkla anrättning går alltså bra att avnjuta även efter flera veckor till havs.

11 kommentarer:

Linus sa...

Origonol är det minst sotande bränslet jag prövat, på andra plats kom en dunk blå sprit från Tyskland, sämst är T-röd från ICA maxi. Tyvärr får man vad man betalar för...

Jag kan rekommendera en bra havsröra som lättat upp stämingen ombord många mörka nätter:

Koka pasta, helst i makaron/penne/fussiliform för optimal ätbarhet med enbart gaffel. Finhacka rödlök och blanda den med pesto, en burk kikärtor och den kokta pastan. Hög mättnadspotential och näringskomplett. Fast kanske inte som tonfisk....jaja du har ialla fall en konservöppnare.
Må väl kapten.

ps. Jag drömmer också mardrömmar om havet, men ännu inte med några Maxi77 inblandade, tack och lov.

Anonym sa...

Alligatorpäron?!

Anonym sa...

Blir inte alligatorerna arga när du tar deras päron? Du får passa dig för alla vassa tänder!

Anonym sa...

Vad är det för snack, pasta är den MINST båtmässiga råvaran. Du ska enbart ha med dig;

saltgurka
torkat & saltat fläsk
vatten

Resten får du ta upp ur havet!

Kapten H sa...

Linus: Bra tips där på både maträtt och bränsle. En kollega tipsade mig även om Tenol, eller T-lila:

http://www.kemetyl.se/marknad.asp?Lang=Sv&IdVal=28&Val=Produkt

Det är kanske ungefär samma som Origonol? Rätt balans mellan Etanol och Metanol är tydligen viktigt för minskad sotning.

Kapten H sa...

Alligatorpäron växer på träd (tror jag) och är gott. De kallas även "avokado". Inte särskilt båtmässiga dock, eftersom de först är omogna i en evighet, därefter ruttnar de mycket fort.

Helt rätt med saltgurka, torkat fläsk och vatten! :) Men det får nog bli några burkar ravioli i reserv också.

Oscar sa...

Pöjkar pöjkar,
Nu när vi är inne på proviantering så har ni glömt det absolut viktigaste: ROM ROM och så lite ROM till. Bara landkrabbor och sötvattenspirater lämnar hamn utan en flaska rom ombord.

Här kommer en bra visa som belyser min poäng. Kapten kan med fördel nynna på den när det blåser lite snålt vid rodret.

"The day I went to sea,
I jumped aboard a pirate ship
And the Captain said to me
We're going this way, that way
Forwards and backwards
Over the Coral sea
A bottle of rum
To fill my tum,
And that's the life for me
Ohoyy!"

Melodin fås vid direkt förfrågan

Skepp o hoj

Anonym sa...

Det absolut viktigaste i proviant att ha på båten är:

1. Öl (Sort guld)
2. Kaviar och sardiner
3. Skånepepparkakor
4. En flaska Cutty Sark

Detta kommer man mycker långt på, iallafall från Vättern till Marstrand;)

Kapten Kusin P

adam sa...

Hittade just din blogg. Trevligt att du planerar en långfärd, eller världsomsegling. Själv tar jag upp båten imorgon och drömmer redan om nästa säsong. Dock blir det inga längre turer.. än i alla fall. Ha det gott!

Kapten Crona

Kapten H sa...

Oscar: Hur går melodin?

Kusin P: Jag gillar kombinationen av livsmeden. Ang kaviar så kan jag rekommendera Kalles nya, Guldkaviar. Lite dyrare, lite bättre!

Kapten H sa...

Adam: Trevlig blogg, mode och segling går ju hand i hand. Bär du röda byxor?