lördag 21 mars 2009

Fråga lokföraren

Jag åker ofta tåg. Det är ett trevligt och miljövänligt sätt att resa, precis som segling. Under tågresorna uppskattar jag den alerta och adekvata informationen från ombordpersonalen. När det är dags att kliva av får man i god tid information om att tåget närmar sig stationen och på vilken sida avstigning sker. Men varför anammar inte SJ begreppen ”styrbord” och ”babord”, som används så flitigt inom sjöfarten?

Genom att byta ut "avstigning sker till höger i tågets färdriktning" till "avstigning åt styrbord", skulle ombordpersonalens jobb förenklas, och avbrotten i de tysta kupéernas lugn skulle förkortas väsentligt.

Visst, under en övergångsperiod skulle folk säkert bli lite förvirrade. Men, efter bara några resor skulle styrbord och babord kännas lika naturligt som att man idag hälsas välkommen ”ombord” på tåget.

Med vänliga hälsningar
Kapten H

5 kommentarer:

Anonym sa...

Aningens förvirrande! Låter som ett spännande äventyr du skall ut på...se till att stanna på Nya Zeeland, underbart vackert land! :o)

The Lovgren Brothers sa...

Eller varför inte:

"Avstigning Skiers Right/Left"

För ett lite coolare SJ

Anonym sa...

All aboard - tickets please!

Kapten H sa...

Ja, vi får se vad lokföraren svarar. Nya Zeeland skulle jag gärna landstiga. Det ligger ju väldigt långt bort. Vi får se hur vindarna blåser när vi närmar oss. Där kan man ju även åka slalom, dvs höger-vänster-höger-vänster...

Glenn sa...

Haha, det var lustigt. Jag tänkte på exakt samma sak när jag skulle av tåget idag! ;-)