torsdag 16 juli 2009

Att leva är livsfarligt

Igår firades mormor, som uppnått den aktningsvärda åldern av 85 år. Det är trevligt att träffa släkten emellanåt. Vi åt fisk och sjöng. Det stundande äventyret kom såklart på tal. Det är roligt när folk visar intresse, men samtidigt börjar det bli lite tröttsamt att svara på samma frågor om och om igen. Och efter några glas mousserande kom olyckskorparna igång. Temat var det vanliga: Pirater och förlisning. Det är väl ganska naturligt att den äldre generationen oroar sig över avkomman, men ändå. Ungefär som att jag inte fattar att det finns faror där ute på havet. Det finns det överallt.

Påväg till kalaset körde vi i sjuttio knyck bredvid ett smalt vitt streck. På andra sidan strecket kom det ett flertal bilar i motsatt riktning. Sådär håller vi på dagligen, utan att ens överväga riskerna det innebär. Vi cyklar utan hjälm och vi röker. En gång kröp en geting ner i min Colaburk. Lägenhetsbalkonger rasar. Glasbitar i kyckling. HIV och svininfluensa. Alkohol och akrylamid. Mord, stress, magsår och mobbing. Våta badrumsgolv. Terrorister. You name it. Trots alla faror, har mormor hittills lyckats hålla sig vid liv i 85 år. Isolerad från de flesta av dem, planerar jag att överleva världsomseglingen.

5 kommentarer:

Glenn sa...

Jag har iofs hört att hela glas-i-kycklingen-grejen var bluff. Att det bara var på bloggar etc som rykten spreds och att det aldrig var något glas i någon kyckling.
För det var ju det som var det viktiga med ditt inlägg... ;)

oceanplurra sa...

När jag liftade till Afrika på sjuttiotalet och for runt i Marocko kom vi till en liten stad söderöver där enligt uppgift en dansk hade halkat på en påse dadlar, slagit huvudet i gatan och stendött !

Om jag hade följt alla "välmenta råd" jag fått hade jag ju aldrig överlevt en rejäl dysenteri i Nepal, ett smärre inbördeskrig i norra Indien, en tågolycka i Sahara och ett och annat smärre intermezzo !
Och framförallt hade jag grämt ihjäl mig för att jag aldrig vågade kasta loss, drömma, förverkliga mina visioner och på resande fot uppleva allt fantastiskt jag hittills varit med om i mitt snart femtioåriga liv.

Skit i dom mentala dödgrävarna! Dom kommer att avlida avundsjuka och uttråkade....om fyrtio år , eller imorron

Fair winds,
Leif

Linda sa...

Efter morgonens dusch känner jag att våta badrumsgolv och blöta fötter på halt stenngolv är den största faran jag stöter på. Damn, det var nära i morse.

Snart ska jag åka till jobbet i bakluckan på en jeep med en chaufförs som troligtvis jobbat 20 timmar i sträck. Det kan också bli farligt.

Fröken A sa...

Det är så härligt att läsa dina texter Kapten H.

Kram från Fröken A

Carolines favoriter sa...

Jag säger bara: håll fast vid dina drömmar och den du är! Kram