måndag 14 december 2009

Väderfax


För ett tag sedan skaffade jag en liten världsradiomottagare, Degen 1103. Med den går det att få in kortvågssignaler och den har någonting som kallas SSB – Single Side Band.

Korta vågor färdas mycket längre än vanliga radiosignaler, vilket är ett skäl gott som något att sända väder på dem. Bland annat skickas det ut väderfax från olika håll och kanter. Här finns en förteckning på vad som sänds ut när och på vilken frekvens.

Tanken är att koppla ihop radion med laptopen och på så sätt kunna ta emot och titta på väderfax. Det finns några olika program där ute på nätet för detta ändamål. Jag laddade ner en demoversion av JVComm, för at testa lite. Programmet verkar bra, men testresultaten är varierande. När man får in rätt frekvens hörs det tydligt när ett fax är i antågande. Då börjar radion kvittra frenetiskt med en rytm på 120 bpm. Bilden nedan är från Deutscher Wetterdienst och visar vädret just nu på norra Atlanten, om man tittar mycket noga.Det tar ungefär 20 minuter för ett fax att komma fram. Pipandet är enerverande, så nästa steg i radiopejlandet är att skaffa en sladd mellan radions hörlursuttag och datorns mikrofoningång. Förhoppningsvis ger det också bättre bildkvalitet.

5 kommentarer:

Jungman C sa...

Se där, bättre än de jag fick hem (fast det är ju längre härifrån till Hamburg också)! Var det med teleskopantennen? Antar att det blir en skopa bättre mottagning med hela riggen.

Kapten H sa...

Jag kopplade in den externa sladdantennen som är kanske en 7-8 meter lång och hängde upp den lite slumpmäsigt i taket. Jag tror att det blir ännu bättre om man hissar upp den externa antennen i masten så att den sitter högre, vertikalt och rakt. Har funderat lite på hur båtens rörelser kommer att påverka. Det borde åtminstone vara mindre radioskugga mitt ute på havet än i ett hus på land.

JVComm har även funktion för att ta emot RTTY-textmeddelanden, t ex Navtex, som sänds på mellanvåg. Har inte lyckats få in något går att tyda, men experimenterandet fortsätter.

Jag håller med dig i att det är en skön combo av old skool och high tech det med radiofax i datorn.

Kaptnuno sa...

Japp det ät roligt med radio och dator.
Kolla denna länken där lärde jag mig det mesta om radio buren väder prognoser och även grib och andra godis.
Jag gillar väderprognoser i RTTY.
Jag har en Sangeam 909, men i båten har jag en Icom 710 transceiver.
Med Pactorn får man perfekta fax, och tar emot Grib filer med mer detaljerade kartor, det är en stor investering men värt det.

http://weather.mailasail.com/Franks-Weather/Home

Kaptnuno

Kapten H sa...

Kaptnuno, ja jag förstår mycket väl fördelen med en transceiver. Särskilt grib-filer skulle sitta fint att kunna få ner... Vi får se hur vi gör, ska testa lite mer med Degen först. Grejen är ju att dessa väderfax är ju stora som typ halva jordklotet, med grib får man ju en helt annan upplösning. Samtidigt är det en kostnadsfråga.

Grym länk, tack så mycket! Frank verkar väldigt väderintresserad må jag säga!

oceanplurra sa...

Skepp ohoy,
kul att fortsatt följa processen mot avfärd !
Läste en otroligt initierad artikel om Degen, finns tydligen något med SSB-mottagningen som kan förbättras (du kanske redan läst? ) http://www.radioscanner.ru/info/article11/

Själv har jag jobbat i Indien sedan 1:a december och försökt segla med klent resultat...

fair winds