torsdag 20 maj 2010

Bultsax


Häromdagen var jag på Jula för att köpa en slang att trä runt antennkabeln i masten. Det fanns ingen lämplig slang, så istället köpte jag någonting jag hoppas slippa använda ombord: En bultsax.

Förutom att någon i besättningen ramlar i spat eller att båten sjunker, så är ett mastbrott ungefär det värsta som kan hända när man befinner sig långt från land. Uppenbart blir det svårare att segla utan mast, och en knäckt mast kan i sig själv utgöra en fara för båt och besättning. Masten sitter fast i 10 stycken 6-millimeters stålvajrar och ett antal linor som löper upp och ner, kors och tvärs. Så om den faller kommer den dingla omkring, kanske smälla till någon i huvudet, dras ner i vattnet och punktera skrovet.

Någon JRSK:are, som varit med om inte mindre än sex mastbrott, berättade att när en aluminiummast väl knäcks, så faller den långsamt, på grund av materialets seghet. Det är en viss tröst. Att Birkas stag och vant är nytillverkade är också betryggande. Men om det ändå skulle ske, gäller det att handla snabbt för att få ordning på situationen. Då kan bultsaxen komma väl till pass. Plan A är att rädda masten och bygga någon form av nödrigg av det som återstår. Plan B är att klippa loss masten helt och avlägsna den från båten.

1 kommentar:

Maria sa...

Wow, vilka foton! :)