onsdag 23 april 2008

Plastbåtsvård

Nästa milstolpe i projektet närmar sig med stormsteg: Snart ska Birka sjösättas! Inför denna höjdpunkt är det mycket som ska fixas, till exempel ska nya fönsterrutor (eller ”ventiler” som de kallas på fikonspråk) skruvas på. Birkas förre ägare är en rutinerad sjöbuse som ska hjälpa till att göra båten shipshape, men eftersom min egen erfarenhet av båtfixande är ytterst begränsad ska jag delta i detta arbete så mycket som möjligt för att lära mig.

På nattygsbordet ligger en nylånad bok: Plastbåtsvård av Björn Peter Behrens. Tack vare ett pedagogiskt upplägg och ingenjörsmässiga illustrationer har jag lärt mig innebörden av böldpest, epoxi, mikroballonger, polymerisation, slagvägare och andra konstiga termer. Eftersom jag ser fram emot att omsätta teorin till praktik finner jag boken värdefull, men naturligtvis är den av ringa intresse för någon som inte har en plastbåt att vårda. Jag måste erkänna att Plastbåtsvård passar bra som kvällslitteratur eftersom man blir sömnig av den. Titeln har utgått ur Nautiska Förlagets sortiment och är på ett sätt ovärderlig, men jag räknar lågt och adderar 156 kronor till ölkassan.

Betyg:
Ölsaldo: 972 kr

2 kommentarer:

Anonym sa...

Alltså, jag är lite oklar över det här med ölkassan. Fattar jag det rätt att det helt enkelt handlar om de pengar du sparar in geonom att inte köpa böckerna? Men hur går det till i praktiken? Lägger du undan de pengarna då? Eller blir det bara ett mått på hur stor del av din sammanlagda budget som får gå till öl?
/Jos
(Tackar för övrigt för alla de nya fina inläggen)

Kapten H sa...

Troligtvis kommer öl att bli en betydande utgiftspost under resan. Och tänk dig hur tråkigt det skulle kännas att behöva snåla när man väl kommer iland efter en lång översegling och hittar en hydda på beachen där det spelas Bob Marley och serveras skummande kall öl!

Jag kan egentligen inte kan så mycket om segling men jag vet att jag inte vill segla på grund. Därför passar jag på att utnyttja tiden i land och skaffa mig en teoretisk grund att segla på istället.

Principen för ölkontot har du förstått alldeles rätt. De pengar jag sparar genom att låna böckerna på bibblan går oavkortat till öl. På så sätt får jag en morot att lära mig mer om segling och förhoppningsvis kommer jag vara så bildad vid avseglingen att jag både kan navigera säkert över haven och slippa snåla i baren.

Rent praktiskt går det till så att eftersom jag ändå sammanfattar här på bloggen vad jag läst så passar jag på att justera ölsaldot, som en minnesanteckning för mig själv. Det ackumulerade beloppet blir öronmärkt för öl, men hittils har jag inte brytt mig om att dela upp pengarna på olika konton.