Det kommer att råda stiltje här på hemsidan i några dygn nu. Efter några dagar av hårt jobb har vi nu långhelg framför oss som ska firas med både sill och öl i goda vänners lag på Öland, några distansminuter öster om Birkas position på kartan här till höger. Förhoppningsvis hinner jag pipa förbi och åtminstone titta på skönheten. Men datorn ska vara i hopfällt läge under helgen så därför önskar jag er en trevlig helg så hörs vi igen på måndag!
onsdag 30 april 2008
tisdag 29 april 2008
Vakna!
Om man stoppar in typiska värden i en ekvation som innehåller jordytans krökning, sin egen och ett lastfartygs höjd över vattenytan samt lastfartygets marschfart så kommer man fram till att det kan ta så lite som tjugo minuter från det att lastfartyget sticker upp över horisonten till det att man har dess bulb i skrovsidan.
Hur klarar sig då ensamseglare under månadslånga överfarter när katastrofen kan komma när som helst och med så kort varsel? Olle Landsell som seglade sin sexmeters havsfidra över Atlanten hade med sig en äggklocka som ringde var tjugonde minut. Andra kanske väljer en rutt där risken för möte är minimal. Det finns hjälpmedel såsom radarvarnare och AIS men frågan är hur gott man sover om tekniken är ens enda vakt.
Tanken att segla ensam över en ocean är hissnande men jag tycker ofta att det är plågsamt att gå upp på morgonen även efter några timmars sömn, vilket är en av anledningarna till att jag vill ha sällskap ombord. Men risken finns att folk hoppar av (förhoppningsvis inte i bokstavlig mening) och därför tränar jag nu på att vara vaken medan jag förbereder en jobbgrej som ska presenteras imorgon och som jag verkligen borde ägna mig åt istället för att blogga.
söndag 27 april 2008
Soundtrack Part II – Cubana
lördag 26 april 2008
En lördag i Malmös hamnar och segelklubbar
Klagshamns hamn är belägen en bit söder om Malmö längst ut på Klagshamnsudden. Läget är inte idealt, men atmosfären kändes rätt. Utanför klubbstugan förbereddes kvällens grillning och båtklubbens representanter var ivriga att förklara hur det fungerar att ha båt där. Det är en andelshamn vilket innebär att medlemmarna köper sin båtplats och alltså en del i hamnen. Några platser har sjöbodar, eller "hoddor", som de benämns på skånemål. Möjligheten att hyra plats säsongsvis ska undersökas närmare med hamnföreningens kansli. Ett stockankare prydde klubbstugans entré:
Nästa stopp blev Limhamns småbåtshamn som ligger närmre Malmös centrum och är en betydligt större hamn med mer folk och kommers. Där avnjöts en lunch på Malmö Segelsällskaps soldäck vars utsikt avslöjade att det faktiskt finns tomma båtplatser i Limhamn:
Detta betyder dock inte att de är lediga, utan snarare att Malmöborna inte hunnit få sina båtar i vattnet så här tidigt på säsongen. Vissa kanske stannar på landbacken längre än andra:
Småbåtshamnens kontor var stängt, men efter lunchen träffade vi ordföranden i Limhamns Segelsällskap som tipsade om fiskehamnen. Även där var det liv och rörelse men för att få tillgång till några bryggmeter krävs nog en viss dos social engineering som det tyvärr inte fanns tid för idag.
Istället jäktade vi vidare till Lagunen, hemmahamn för de inte så mesiga killarna bakom Escape to Danger. Även där var kansliet stängt och i övrigt var det inte så mycket action så vi nöjde oss med att lämna en lapp i brevlådan och körde vidare.
Efter att ha passerat Zlatans anspråkslösa boning vid Ribersborg var vi framme i Västra Hamnen som ligger vid landmärket Turning Torso. Där slog vi oss i slang med en tillmötesgående och i djonkriggad stålbåt åretruntboende arborist som erbjöd sig att flytta sitt hem några meter akteröver eller kanske till och med segla till Gotland för att ge rum åt Birka. Vi sa att vi skulle höras igen.
På hemvägen passerades Dockan, Lommabuktens Seglarklubb och Bjärred. I Bjärred ska det enligt uppgift finnas en båtklubb, men någon hamn kunde vi inte hitta. Om någon kan bekräfta att det finns en småbåtshamn i Bjärred så mottages en vägbeskrivning dit tacksamt!
torsdag 24 april 2008
Laurinkoster 28

Arvid Laurin var båtkonstruktörernas båtkonstruktör. Under sitt 97-åriga liv konstruerade han många segelbåtar, varav L28 är den mest kända. Från början byggdes båten i trä och det krävdes noggranna beräkningar och analyser innan Arvid anammade nymodigheten plast.
L28:ans rundade valdäck och den för kostrar typiska spetsgattade formen utstrålar styrka och sjöduglighet snarare än fart och lekfullhet. 1957 vann visserligen en L28 överlägset Gotland Runt, men sedan dess har mycket hänt på båtfronten och för racing rekommenderas idag lättare båtar med mindre lateralplan. Den långa ingjutna blykölen erbjuder istället ett bättre skydd vid grundstötning och en kursstabilitet som uppskattas av djuphavsseglare. Denna skrovform klarar även brytande sjö bättre än fenkölade båtar och när den väl kapsejsar så rätar den snart upp sig på rätt köl igen, givet att det fortsätter att skvalpa lite. Invändigt är L28:an överraskande rymlig och jag upplever ståhöjden som några centimeter för liten, fullt jämförbart med den större kostern Allegro 33.
Flera spektakulära seglatser har genomförts med båttypen. Göran Cederström ensamseglade som förste svensk jorden runt för trettio år sedan med en L28. På senare tid har båttypen använts för liknande resor, läs till exempel om Aurora eller Don Quijote. Själv har jag aldrig seglat en L28 men förväntningarna inför premiären till sommaren är på topp. Enligt uppgift gör sig båten bäst i frisk vind på öppet vatten och därför planeras första etappen av världsomseglingen från Kalmar via Bornholm och vidare till var vi nu kan hitta en lämplig hemmahamn till en båt med dessa mått:
Längd över allt:
Längd i vattenlinjen:
Bredd:
Djupgående:
Deplacement: 3,3 ton
Kölvikt: 1,6 ton
Segelarea: 33 kvm
Masthöjd över däck: 10,90m
För mer information, besök Laurinkostersällskapet. Verkar vara ett trevligt gäng som jag ser fram emot att stifta bekantskap med. För bilder på min L28, se kategorin Birka.
Livskarriär
På högskolan läste jag en kurs i optimering. Med hjälp av komplicerad matematik går det att räkna ut hur man maximerar nyttan av begränsade resurser. Eftersom vår tid här på jorden är begränsad måste väl livets mening vara att optimera den tid vi faktiskt har. För mig känns inte konferensrummet som den bästa lösningen. Jag har iochförsig inte räknat på detta. Kanske visar det sig att livet under och efter världsomseglingen kommer att bli så helvetiskt att det hade varit bättre att stanna hemma. Den som lever får se. Om världsomseglingen däremot blir bra och kanske rentav utvecklas till någonting som jag kan leva på så får väl de fem åren på högskolan betraktas som en s.k. ”sunk cost”, ett annat begrepp jag fick med mig därifrån.
Nina Jansdotter är duktig på detta med liv och karriär och hon förmedlar ett budskap som hon kallar för livskarriär. I korthet går det ut på att man ska skriva en lista på allt man tycker är roligt, hitta en röd tråd och därefter forma sitt liv och sin karriär efter detta. På så sätt kommer man få en framgångsrik karriär och ett lyckligt liv. Enkelt och bra. Min lista såg ut ungefär såhär:
- Frihet
- Resa
- Utmaningar
- Sommar
- Oberoende
- Äventyr
- Umgänge
- God mat
- Musik
- Naturupplevelser
- Fridykning
- Att imponera på andra
- Segling
- Att slippa stress
onsdag 23 april 2008
m/s Beluga Skysails
I ett tidigare inlägg finns en film med en kille som flyger drake från båten. Den här artikeln berättar om ett 10 000 ton tungt lastfartyg som kitesurfat över Atlanten på liknande sätt.
Plastbåtsvård

På nattygsbordet ligger en nylånad bok: Plastbåtsvård av Björn Peter Behrens. Tack vare ett pedagogiskt upplägg och ingenjörsmässiga illustrationer har jag lärt mig innebörden av böldpest, epoxi, mikroballonger, polymerisation, slagvägare och andra konstiga termer. Eftersom jag ser fram emot att omsätta teorin till praktik finner jag boken värdefull, men naturligtvis är den av ringa intresse för någon som inte har en plastbåt att vårda. Jag måste erkänna att Plastbåtsvård passar bra som kvällslitteratur eftersom man blir sömnig av den. Titeln har utgått ur Nautiska Förlagets sortiment och är på ett sätt ovärderlig, men jag räknar lågt och adderar 156 kronor till ölkassan.
Betyg:


Ölsaldo: 972 kr
söndag 20 april 2008
Mode till havs
Skon på bilden nedan tycker jag verkar både fotriktig och fräck. Den är antagligen mycket mer komplicerad än Yrvinds galonställ, för den har hela åtta ”Tech Specs”. Jag kan förstå ungefär två av dessa så innan jag slår till kanske någon har lust att hjälpa mig tyda de andra.

■Flexible Strobel Construction ???
■Waterproof, Washable Nubuck Leather Upper (Denna förstår jag)
■Breathable Mesh Lining ???
■Functional Rawhide Laces (Funktionella råhudssnören?)
■Corrosive-resistant Sebago Eyelets ???
■Cushioned EVA Footbed ???
■Full Length EVA Cushion ???
■Sidewall Stitched Sebago® Legends™ Sole with Slip-Resistant, Non-Marking Siped Rubber ???
Jakten efter båtplats fortsätter
fredag 18 april 2008
Tack!
Tack för förtroendet!
Night Train
Mellan Stockholm och Malmö fick jag inatt en försmak av hur det kanske blir att sova i oceanens rullningar och vindens sus. Det gick som på räls. Framme, utvilad och fräsch kom jag in på kontoret först av alla redan klockan halv sju och tog en kaffe och fralla vid laptopen.
I ett tidigare inlägg skrev jag om äventyret A World of my Own och om att sir Robins vindroder gick sönder halvvägs genom världsomseglingen. För att fortsätta på rätt kurs sov sir Robin utan slingerskydd på kojen. När båten kom ur kurs och gippade föll han ur bädden, vaknade, gick upp och korrigerade trimningen innan han gick till kojs igen. En målinriktad insats och en smärtsam men effektiv metod för hyfsat rak segling. Birka ska utrustas med vindroder (någon som har tips på typ för en L28?) och så länge det håller ska besättningen på Global Circumnavigation även unna sig slingerskydd. Dessa ska monteras på samma smarta sätt som SJ gjort i sina sovkupéer: En sinnrik konstruktion som kan kopplas i och ur med spännen av samma typ som finns på säkerhetsbälten. Jag fick lust att föreviga arrangemanget medelst mobilkamera, men av hänsyn till halvsovande kupékamrater och av rädsla för att den nattliga kamerablixten kunde missförstås, lät jag bli. Istället fick det bli ett kort från perrongen:
tisdag 15 april 2008
Saltvatten på flaska igen


Läs mer om albatrossen på t ex. wikipedia!
lördag 12 april 2008
IF

Mer information finns på http://www.ifboat.com/
Stelton
Hårt väder till havs

Betyg:





Ölsaldo: 816 kr
Global Circumnavigation Soundtrack
fredag 11 april 2008
Relationer ombord

Betyg:



Ölsaldo: 568 kr
torsdag 10 april 2008
Snabba cash
Det finns en uppsjö av intressanta småbanker på nätet som erbjuder schyssta villkor och med tanke på detta reportaget i Uppdrag Granskning är de värda att titta närmare på. Men, det personliga mötet är inte oviktigt. Min trevliga bankkvinna visade både empati och vilja och fick mig att förstå att jag var en viktig kund genom att ge mig ett schysst erbjudande, vilket jag tog. En jämförelsesajt på nätet listade iochförsig Forex Bank som billigast på lån, men det visade sig vid besök inte gälla mig. Tack för den! Sparbanken ville inte ta i mig med tång eftersom jag inte var deras kund. På Nordea var det för lång kö. SEB skulle vara en perfekt sponsor till Global Circumnavigation. De skulle behöva satsa på lite goodwill med tanke på all skit storbankerna får nuförtiden. Jag är redo för förslag, Annika Falkengren!
ps. Annars passar ju även Nordeas slogan: "Gör det möjligt!"
Google AdSense
onsdag 9 april 2008
300 segelbåtar i test

Boken är inspirerande och det märks att Curt verkligen är Sveriges meste båttestare. Ingen av de 300 båtarna kändes rätt för Global Circumnavigation.
Betyg:




Ölsadlo: 329 kr.
Entusiaster i mindre skala
AMYA - Sailing Definitions
tisdag 8 april 2008
Båtplats sökes
One down

Saltvatten på riktigt

*Namnet nämns 1783 och är nog ursprungligen ett dialektnamn från Stockholm skärgård. ”Grå-” syftar på den grå manteln. Arten har även kallats gråmås. En stadig följeslagare vid grillningen på beachen. Just det här exemplaret fotade en vän vid Lyngskär i Göteborgs södra skärgård.
måndag 7 april 2008
Saltvatten på flaska

A World of my Own

Betyg:



söndag 6 april 2008
Välkommen ombord!
lördag 5 april 2008
Goda nyheter!
fredag 4 april 2008
Fördomar om båtägare
torsdag 3 april 2008
Allegro 33
+ Behaglig seglare, styv, rymlig.
- Självbygge, trögvänd, trång brunn.
Båten jag besökte låg i min hemstad och det visade sig att ägaren var bekant med både mor och far genom olika sammanhang.
MY/Harmony
http://www.helahavetstormar.se/
Från Vredens kap till jordens ände

Betyg:




Ölsaldo: 69 kr